Lucruri bizare despre lumea antică: Femeile se vopseau cu plumb, mumii, elixirul vieții și armele aztecilor de neînvins

de: Ozana Mazilu
08 04. 2024
Gilgameș ucide Taurul Cerului, Neo-Sumerian, 2250 — 1900 î.Hr.

Când oamenii discută despre istoria antică, le vin în minte imagini cu gladiatori, faraoni și Alexandru cel Mare, dar aceste subiecte ating doar suprafața.

Se pare că istoria este mult mai vastă decât atât. Ceea ce numim „istorie antică” acoperă o perioadă imensă, de la începuturile timpului până la începutul Evului Mediu Timpuriu, undeva în jurul secolului al V-lea. Această perioadă este plină de fapte ciudate și puțin cunoscute, de la est la vest.

Istoricii spun că s-au întâmplat lucruri cu adevărat inimaginabile pe parcursul acestei perioade și nu totul a ajuns în manualele de istorie. Așadar, dacă te consideri un pasionat de istorie sau, pur și simplu, vrei să afli cele mai bizare lucruri pe care oamenii le-au făcut vreodată, citește în continuare și descoperă câteva lucruri ciudate și secrete din adâncurile istoriei antice.

Lucruri bizare despre lumea antică

Brânza antică: Brânza feta, obținută din laptele de oaie și capră, este una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume. Această brânză datează din vremuri străvechi și se crede că este menționată în Odiseea lui Homer, când Ciclopul pregătește o brânză din lapte de oaie. De asemenea, este delicioasă în salate și paste, așa că grecii antici aveau cu siguranță un simț al gustului dezvoltat.

Vopsea de par cu plumb: Femeile din antichitate nu aveau luxul de a merge la supermarket și a-și cumpăra vopsea de păr. Unele civilizații foloseau materiale vegetale pentru a-și vopsi părul, dar altele foloseau amestecuri mult mai puțin atrăgătoare. Versiunea greco-romană a unei vopsele permanente consta într-un amestec chimic format din sulf și plumb. Având în vedere că nu știau prea multe despre chimie, aceste vopsele au cauzat probleme grave de sănătate, dar măcar părul lor arăta bine.

Lame de neînfrânt: Aztecii erau războinici feroce și aveau o armă numită macuahuitl, care avea un design destul de mortal. Această armă, asemănătoare unei săbii, era făcută dintr-un baston de lemn cu lame de obsidian pe marginea sa și era folosită în lupta corp la corp. Lamele erau aranjate intermitent cu goluri pe laturi sau apropiate, formând o margine unică. Designul lamei era atât de ingenios încât era extrem de dificil să fie scoasă sau ruptă, oferind posesorului un avantaj serios.

Mumii și elixirul vieții: Egiptenii antici erau obsedați de viața de apoi și își pregăteau trupurile pentru mormânt prin procesul de mumificare. Cu toate acestea, există o poveste ciudată despre un elixir al vieții veșnice. Se spune că unii egipteni au căutat un elixir care să le ofere nemurirea. Aceștia credeau că, dacă ar consuma un amestec special de substanțe, ar putea trăi veșnic. Din păcate, nu există dovezi că au reușit să găsească acest elixir, dar ideea rămâne fascinantă.

Anticii se căsătoreau cu statui

Căsătorii cu statui: În Roma antică, exista o practică bizară, numită matrimonium ad uxorem statuam. Aceasta însemna că un bărbat putea să se căsătorească cu o statuie. De obicei, aceasta se întâmpla atunci când un bărbat bogat și necăsătorit dorea să-și asigure moștenirea. Astfel, el se căsătorea cu o statuie a unei femei și îi lăsa averea acesteia. Statuia devenea, practic, soția lui legală.

Cleopatra, regina Egiptului antic

Cleopatra și cosmeticele: Cleopatra, faimoasa regină a Egiptului, era cunoscută pentru frumusețea ei. Se spune că ea folosea diverse produse cosmetice pentru a-și menține tenul strălucitor și ochii atrăgători. Unul dintre secretele ei era un amestec de fulgi de aur și lapte de măgăriță. Cleopatra se scufunda într-o cadă plin cu acest amestec pentru a-și păstra pielea catifelată și strălucitoare.

Oameni de zăpadă în Antichitate?: În timpul verilor fierbinți din Mesopotamia, oamenii se distrau construind oameni de zăpadă din lut. Da, ai citit bine! Aceștia modelau lutul în forme umane și le îmbrăcau cu haine. Apoi, oamenii din lut erau lăsați să se usuce la soare.

Aceste fapte ne arată că istoria antică este plină de surprize și detalii fascinante.